Hatékony munka otthonról

Manapság egyre több a vállalkozó – kényszerből vagy szimplán azért, mert így egyszerűbb a család életét megszervezni – aki otthonról dolgozik. Azonban a kényelem mellett, amit ad, sok-sok buktatót is rejt, hogy valóban hatékonyan tudjunk dolgozni.

Legyen állandó munkahelyünk a lakásban

A kanapé könnyen pihenésre csábíthat, jobb ha van fix munkahelyünk a lakásban

Könnyen azon kaphatod magad, hogy már rohanni kéne a gyerekekért, vagy mindjárt hazaér a család, de még nem vagy kész a munkáddal. Ebből kapkodás, frusztráció és a család rovására végzett munka következik, majd meg a munkaidőben próbálod utolérni magadat a háztartási munkákkal. Ez hosszútávon elégedetlenséghez és családi vitákhoz vezet.

Ahhoz, hogy ez a fajta önállóság valóban a vágyott szabadságot adja, és ne azt az érzetet, hogy éjjel-nappal dolgozol, nagyon fontos, hogy keményen és következetesen szervezd meg a dolgaidat!

Találd ki, hogy mettől meddig tart a munkaidőd, ugyanúgy, ahogyan az egy hagyományos munkahelyen is adott. Fixen jelöld ki az étkezési időket is, hogy korlátok között tarthasd. Ha elfogadható számodra, érdemes heti és napi terveket készíteni, a könnyebb időbeosztás végett. Ha aznap hamarabb végeztél, akkor “leléphetsz” :).
Azonban fogadd meg, hogy a munkaidődben nem dobsz be mosást, mosogatást a gépbe, nem teregetsz, valamint nem intézel maszek telefonokat az általad kijelölt időtartamnál hosszabban. A sok kicsi, ellopott 10-15 perccel nap végére ugyanis órák jönnek össze, amit nem munkával töltöttél!

Legyen meg az ideje a bejövő levelek megnézésének és megválaszolásának is. Ha folyton felugrál egy előbukkanó ablak a gépeden az érkező e-mailekről, és azokra azonnal reagálni is akarsz, értelemszerűen kizökkensz a munkamenetből, ezáltal rengeteg időt fecsérelsz el, mire újra bele tudsz rázódni. Szabályozd, hogy mikor és mennyi időre látogatsz a kedvenc közösségi oldaladra, mert órákat lehet ott is észrevétlenül eltölteni.

Ha tudsz, alakíts ki saját munkahelyet a lakásban, ami még véletlenül sem a hálószobádban van, nehogy pihenésre csábítson ágy, azonban – lehetőség szerint – külön áll, nem azonos sem a dohányzó-, sem pedig az étkezőasztallal.

Okvetlenül tartsd be a munkaidő végét is! A pihenés, a szabadidő nagyon fontos, ne dolgozz tovább ezek rovására. Menj el szórakozni, kikapcsolódni ugyanúgy, ahogyan mások, akiknek a hagyományos munkahelyen ért véget a munkanapjuk.

Jó szervezés mellett hatékony és élvezetes dolog otthonról dolgozni, anélkül viszont rémálommá válhat.

Ha neked sikerült az otthoni munkád jól szervezned, kérlek, oszd meg velünk, mik a trükkjeid, hogy ne folyjon össze a magánéleted és a háztartási munkák a munkaidőddel!

Kérlek, ha a cikket hasznosnak, érdekesnek találtad,
támogass azzal, hogy megosztod barátaiddal!
Köszönöm!

Fotó: freedigitalphotos.net
Összeállította: Pünkösti Nóra


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket