Hogyan érezd jól magad?

Vannak emberek, akik mindig jókedvűnek hatnak. Valld be, néha téged is roppantul irritál a képükön az a letörölhetetlen mosoly. De mégis, hogy csinálják?

Pozitív napkezdés

Rengeteg múlik azon, milyen érzésekkel indul a napod. Már lefekvéskor megalapozhatod a következő napot úgy, ha legalább egy olyan másnapi eseményre koncentrálsz, amit vársz, aminek örülsz. Reggel időben kelj fel, hogy ne kelljen ziláltan indulnod. Szánj időt egy tartalmas reggelire, egy nyugodtan elfogyasztott kávéra. Hidd el, megéri ezért negyedórával előbb felkelni! Azonban a legfontosabb talán: mosolygás, mosolygás, mosolygás – hidd el, hogy jobb lesz a közérzeted tőle, valamint a mosolygó emberre mások is visszamosolyognak.

Ne keseregj a nehézségeken, a múlton

A pozitív hozzáállás persze nem azt jelenti, hogy örülünk annak, ha valami éppen rosszul működik az életünkben. Pusztán annyit jelent, hogy ne add át magad teljesen a rossz érzéseknek. Tegyél meg mindent azért, hogy a körülményekhez képest jobb legyen és higgyél benne, hogy bár néha történnek rossz dolgok, mindig vannak jók is. Igyekezz megtalálni a legkisebb jót is, ami történik veled. Általában hajlamosak vagyunk túldimenzionálni, felnagyítani azokat az eseményeket, amik pillanatnyilag nehézségeket okoznak, így elmerülhetünk az önsajnálatban. Ez hova vezet? Igen, nehéz nem csak arra koncentrálni, ha éppen anyagilag nehezebb vagy valami nem sikerült a munkahelyünkön, esetleg a magánéletünk került épp padlóra. Nem arra biztatlak, hogy ne legyenek „rossz” érzéseid. A szomorúságot, a gyászt, az elengedést is meg kell élni, de nem uralhatják a napjaidat ezek az érzések, tudatosan észre kell venned a jót, hogy tovább tudj lépni egy-egy rossz eseményen. Gondold végig, milyen tanulságot érdemes levonnod életed további részére és “menj tovább”.

Élvezd a pillanatot, ne hajszold a jövőt

roseTanulj meg újra gyerekként rácsodálkozni a dolgokra, talán ez lehet a hétköznapi boldogság nyitja. Mikor figyeltél meg utoljára rovarokat, bogarakat a kertben, mikor nézegetted a csillagokat, a holdat vagy napfelkeltét az égen? Próbáld meg nem magától értetődőnek venni a jót, tanulj meg örülni annak, amid van. Vegyél részt az életedben, ne arról ábrándozz, hogy milyen jó lesz majd a jövőben, amikor eléred ezt vagy azt. Örülj annak, ami most van. Örülj a családodnak, a barátaidnak, annak, hogy egészségesek a gyerekeid vagy csak a szép időnek, bárminek. Merjél ugyanakkor álmodozni, higgy magadban és az álmaidban is. Meg fogsz lepődni, mindig a várakozásainknak megfelelően működik a világ. Ha jót vársz, akkor azt látod meg. Ha bízol benne, hogy lehetőségeket kapsz, akkor észre is fogod venni őket.

Talán nem lenne meggyőző egy szentként ismert ember (pl. Teréz anya, Dalai Láma stb.) idézetével zárni írásomat. Esetleg legyintenél egyet, hogy meggárgyultam, hiszen ők annyira karizmatikus, különleges emberek voltak. Így a záró gondolat a racionális tudóstól, Einsteintől származik: „Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”

Ugye, megpróbálod?

Szerző: Pünkösti Nóra

Képek:

photostock / FreeDigitalPhotos.net
Dundee Photographics / FreeDigitalPhotos.net


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket