Megdöbbentő kutatás a meseolvasásról

Elképesztő angol felmérést tett közzé az MTI  a brit meseolvasási szokásokról. Nagyon bízom benne, hogy nálunk talán még nem ezek az arányok, bár ahogy elnézem, a családokban egyre inkább villanypásztorként üzemelnek a televíziók és a számítógépek.

A kutatás szerint, melyet az MTI a brit The Daily Mail című lap nyomán tett közzé, Nagy-Britanniában a szülők egyharmada már egyáltalán nem mond esti mesét, és persze egyre kevesebb gyerek igényli a mesélést. Ez egyáltalán nem lep meg, hiszen miért is hiányolná, ha azt sem tudja mi az, illetve a televízióból készen kapja a képi fantáziát nem igénylő rajzfilmeket.

Nagyon fontos lenne, hogy a meseolvasás napi szinten jelen legyen a család életében egészen kicsi kortól

Nagyon fontos lenne, hogy a meseolvasás napi szinten jelen legyen a család életében egészen kicsi kortól

A 7 év alatti brit gyerekek átlagosan hetente háromszor élvezhetnek szülői mesélést, ami zömmel felolvasás mesekönyvből. De itt  jön egy döbbenetes szám: negyedmillió brit kisgyereknek nincs egy fia mesekönyve sem! Azoknak a szülőknek az aránya, akik minden este készek mesélni csemetéjüknek, mindössze 7 százalékos. A felmérésben részt vett szülők 34 százaléka egyáltalán nem mesél a gyerekeinek. A sohasem mesélők 13 százalékának nincs ideje, míg 9 százalékuk túl feszült ahhoz, hogy meséljen, legalábbis ezt jelölték meg indokként. Ugyanakkor furcsa, hogy a nem mesélők háromnegyedének meséltek gyerekkorában.

A Littlewods.com brit kereskedő cég tanulmány szerint a kisgyerekek közel fele szívesebben néz tévét, és játszik a számítógéppel, minthogy mesét hallgasson vagy mesekönyvet lapozgasson.

Egy korábbi cikkemben részletesen írtam arról, hogy miért nagyon fontos a kicsik életében, szellemi és pszichés fejlődésében a mese. Itt olvashatod el: A betűk szeretete – út a mesehallgatástól az olvasásig.

Kérlek, ha a cikket hasznosnak, érdekesnek találtad,
támogass azzal, hogy megosztod barátaiddal!
Köszönöm!

Szerző: Pünkösti Nóra
Kép: freedigitalphotos.net


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket