Mitől jó egy párkapcsolat?

Két ember között lángra lobban a szerelem… De hosszútávon több kell a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Konfliktusok nélküli párkapcsolat csak a mesékben van, ám a tartós együttéléshez néhány dolog elengedhetetlenül szükséges.
szerelmesekSenki sem tudja megadni a biztos receptet. A szexológusok a jó szexet tartják a legfontosabb összekötőnek, a pszichológusok a hasonló lelkialkatra voksolnak, a szociológusok pedig a hasonló neveltetésre és ebből eredő közös értékrendre helyezik a hangsúlyt. Talán párosonként változik, hogy egy kapcsolatban melyik fontosabb.

A hétköznapi embereknek is más-más elképzelésük van arról, mi lehet a nagy titok, de ahány író és ahány költő, annyiféle elgondolás és részigazság született már a témában. Füst Milán egy négylábú asztalhoz hasonlította a párkapcsolatot, ahol az asztal négy lába az azonos életstílus, a kölcsönös szeretet, a szexuális összhang és a gazdasági kapcsolat. Biztos, hogy ezek mindegyike fontos részét képezi két ember együttélésének.

Próbáltam összegyűjteni azokat a dolgokat, amikre szerintem érdemes odafigyelni, ha harmonikus kapcsolatot szeretnénk, mert meghatározóak hosszútávon, mert az  életünk minősége nagyban függ a hátteret adó magánéletünktől.

1. Bizalom
Talán az egyik legfontosabb, ha ez elvész, akkor oda az egész kapcsolat, valószínűleg menthetetlen.

2. Kölcsönös tisztelet
Ez az a bizonyos elfogadás. Amikor nem akarod gyökeresen megváltoztatni a másikat, hanem elfogadod, hogy vannak olyan tulajdonságai, szokásai is, melyek esetleg idegesítenek.

3. Intimitás
Ez adja a savát-borsát egy párkapcsolatnak. Az intimitást valahogy úgy lehet megfogalmazni, hogy álarc nélkül merem vállalni magam, érzéseim, gondolataim a másik előtt. Ez sokkal több, mint szexuális kapcsolatba lépni valakivel, ez az igazi meztelenség.

4. Szabadság
Fontos, hogy mindkét fél önállóan is egész legyen, mert az egymástól függés megöli a kapcsolatot. Az is szenved, aki függ a másiktól, és az is, akitől függenek. Legyen mindkettejüknek külön, saját szabadideje is.

5. Közös érdeklődés, közös programok
Nagyon fontos a közös érdeklődési kör, hiszen különben hosszútávon képtelenség programot szervezni is, és beszélgetni sem lesz miről. A közös programok, közös élmények adják az összetartozás élményét, amikhez visszanyúlva átvészelhetőek a kapcsolat nehezebb időszakai is.

6. Viszonosság
Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan működjön a kapcsolatban az „adok-kapok”, különben az önfeláldozó félnek is elege lehet abból, hogy ő semmit nem kap cserébe, az a fél pedig, aki folyton, magától értetődően csak kap, egy idő után semmire sem fogja becsülni a másikat.

8. Hűség/lojalitás
Mindenképpen azonos elvárásokkal kell lennie mindkét félnek a hűséget és lojalitást illetően.

9. Kommunikáció: figyelem, érdeklődés, kíváncsiság, beszélgetés
Kommunikáció nélkül nincs kapcsolat. Ha két ember nem beszélget, az egyben azt is jelenti, hogy nem kíváncsiak egymásra. Ha azonban nem érdeklődnek egymás iránt, akkor minek vannak együtt? Nagyon fontos, hogy a kommunikáció valódi beszélgetésekből álljon, igazi párbeszédekkel. Tényleg figyeljenek egymásra, hallgassák meg egymást még vitázás hevében is.

10. Szex: ha nem azonosak az igények, valamint nem tudják kölcsönösen boldoggá tenni egymást, akkor maximum egy szép baráti kapcsolatról beszélhetünk. Hosszútávon az aszexuális társkapcsolat nem tartható fenn.

+1. Gazdasági közösség: amiről Füst Milán is írt. Elengedhetetlen, hogy azonos legyen az értékrendünk, az elképzelésünk arról, hogy mi fontos. Kardinális kérdés, hogy vagy mindketten tevőleges részt vállaljunk az anyagi háttér megteremtésében, vagy kölcsönösen elfogadjuk, ha csak az egyik felet terheli.

Szerző: Pünkösti Nóra
 

Képek: FreeDigitalPhotos.net


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket