Hétvégi programajánló (márc. 31 – április 1.)

Március 31. Színházak éjszakája lesz Budapesten, de sajnos már minden jegy elkelt. Meg kellett említenem, hogy tudd, ha későn kapcsolnál…

Millenáris Park, szombat: nagyszabású divat-show keretében mutatkoznak be a „Kortárs Öltözékkollekció” és a „Design és Hagyomány” kategóriák döntőbe jutott tervezői. Az egész napos rendezvényen emellett már befutott, fiatal tehetségek aktuális kollekcióinak divatbemutatója, szakmai konferencia és rendhagyó WAMP Fashion vásár is várja az érdeklődőket. Gombold újra: a magyar divat ünnepe.

Szintén a Millenáris Parkban, szombaton a Magyar Mese Ünnepe, egész nap mindenféle rendezvényekkel, pontgyűjtő versennyel könyvcsomagokért!
Programok:
10.00-16.00 Kézműveskedés, Mesekonyha, Kacifánt játszóház (www.kacifantjatszohaz.hu), óriás építőkockák, óriás társasjátékok, találkozás a kortárs magyar meseirodalom képviselőivel
10.45, 12.15, 15.15 Hogyan meséljünk? Foglalkozás szülőknek és gyereknek az Apró Színház közreműködésével
10.15-10.45 Megnyitó, közös mesélés, zenélés az Apró Színház közreműködésével
10.45-11.15 Nyulász Péter meseprogramja
11.15-11.45 Óriás mese-fal megfestése Makhult Gabriella grafikus vezetésével
11.45-12.15 Szabó T. Anna meseprogramja
12.15-13.00 Varga Katalin meseprogramja
14.00-14.30 Zenéld el a mesét az Apró Színház közreműködésével
14.30-15.15 Gévai Csilla meseprogramja
15.15-16.00 Finy Petra meseprogramja
16.00 Szalóki Ági: Gingalló – koncert
A családi jegyárból 600 Ft levásárolható!

Tavaszindító Bringarandi társkeresőknek, szombaton. Indulás a Nyugati Pályaudvarról 10:07-kor Szobra. Útvonal: Szob- Zebegény- Nagymaros- Kismaros- Verőce – Vác Táv: kb. 35 km. Jelentkezés: bringarandi@freemail.hu e-mailcímen, vagy telefonon: 20-573-4300, Kálmán Dóránál. A túra költsége 5000 Ft, legalább két fő együttes jelentkezése esetén 10% kedvezmény/fő. Facebookon is megtalálható a bringarandi.

Felébred téli álmából a Vasúttörténeti Park (Budapest, XIV. kerület, Tatai út 95.), 2012. március 31-én és április 1-én, a Tavaszi Szezonnyitó rendezvényen „teljes gőzzel” beindul az élet. A 100 éves fűtőház természetesen a legöregebb gőzösök parádéjával köszönti a tavaszt.
A Mozdony Matinén – a gőzös csodák megtekintése mellett – 10.00 – 16.00. óra között magunk is utazhatunk dízelmozdonyon, hajthatunk egy korabeli hajtányt, kipróbálhatjuk a fordítókorongot, tehetünk egy 800 méteres kört a kerti vasúti pályán, felülhetünk a lóvasútra, vagy irányíthatjuk a modellvasút-ház terepasztalait. A Vasúttörténeti Park a szezonnyitó hétvégén szombaton és vasárnap is 10:00-től 18:00 óráig tart nyitva. Az interaktív programokat 10:00-től 16:00 óráig próbálhatják ki a látogatók. Belépőjegy árak rendezvénynapokon. Belépőjegy: gyermek: 4 éves korig ingyenes, 4-18 éves korig 500 Ft/fő, nyugdíjas, vasutas 700 Ft/fő, felnőtt 1.200 Ft/fő, családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 2.500 Ft/család.

Virágvasárnap a Néprajzi Múzeumban. Hagyományos húsvéti vásár, kézműves műhely és játszóház április 1-én 10.00-18.00-ig. Belépőjegyek: felnőtt: 1400 Ft/fő, diák: 700 Ft/fő, nyugdíjas: 700 Ft/fő, családi jegy: 2500 Ft.

 

 


Telekom Vivicittá Városvédő Futás
, 2012. április 1-én. 1984-ben olasz kezdeményezésre indult az első Vivicittá futóverseny: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen az esemény neve: “Vivicittá – Éljen a város! Szeresd a várost!” A mozgalomhoz hamarosan New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona és 1986-ban Budapest is csatlakozott.Távok mindenkinek. A 27. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson bárki megtalálhatja azt a távot, amelyen kondíciója és felkészültsége szerint futhat Budapestért. A hagyományos Vivicittá (12 km) és a Midicittá (6,2 km) a gyakorlottabbakat várja, a kezdők, a kisebbek és az idősebbek választhatják a Minicittát (3,2 km), vagy a Gyaloglást (3,2 km) is. Az 1 kilométeres Családi Futáson együtt állhatnak rajthoz gyerekek, szülők, nagyszülők. Aki a kis távokból többet is vállalna, annak a Midicittá+ (6,2 km + 3,2 km) kínál erre lehetőséget. A tavaly debütált Telekom Vivicittá Félmaraton pedig a hosszabb távok kedvelőit várja. Nevezni online lehet, itt.

Izgalmasnak ígérkezik a Séta az ajtótól AZ ajtóig című rendezvény. Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült, azonos című film bemutatója kapcsán a Budapesti Aszfaltprojekt szombaton (márc. 31.) izgalmas sétára invitálja az érdeklődőket, hogy kiderítse, ki lakik Emerenc házának ajtaja mögött. A sétán résztvevők a szervezőkkel együtt felkeresik a regényben szereplő ház ajtaját és bekopognak rajta azzal a céllal, hogy megtudják, ki lakik az ajtó mögött. A kilétét még fel nem fedő vezető ezután körbevezeti a látogatókat Pasaréten, a békés villanegyednek ugyanis nem Emerenc története az egyetlen érdekessége. Itt élt többek között Jávor Pál, Váncza József sütőporgyáros, Bethlen István miniszterelnök és Déry Tibor író is. A titokzatos séta kapcsán az is kiderül majd, a korábban itt lakók közül kik ünnepelnék idén 100. születésnapjukat, az ő emlékhelyeikhez virágot tesznek majd a résztvevők. A túra a filmforgatás helyszínén zárul, abban az utcában, amely talán még izgalmasabb, mint az eredeti. Nem csak Szabó Magda regényében születtek érdekes kötődések a házvezetőnő és a „gazda” között. Ilyen volt például Déry Tibor és az ő házvezetőnője között szövődött barátság, a séta során ennek részleteit is felfedik majd. Pasaréten szinte minden villában lakik egy híres ember, az ő történeteiket és házaikat is bemutatják szombaton. Találkozó a 61-es villamos Nagyajtai utcai megállójában lesz, a program időtartama nagyjából három óra. A séta ára: 2500 Ft, jelentkezni online lehet: itt.

Tuningolt autók és motorok, hotroadok és tetováló szalonok népesítik be a Hungexpo négy pavilonját március 30. és április 1. között az Auto-Motor-Tunning-Show elnevezésű rendezvény keretében. Az eseményre öt különböző, mégis partner rendezvénnyel készülnek a szervezők: látható lesz a Carstyling.hu Tuning Showja, megrendezik a Budapest Motorfesztivált, az Épített Autók és Motorok 2012-es találkozóját, a Budapest Tattoo Expot, és a gyorsulási autóverseny, a GYMKHANA Országos Bajnokságot is. A fesztivál öt rendezvényét egy belépőjeggyel lehet megtekinteni. Felnőtt napi belépőjegy: 3000 Ft, gyerekjegy: 2000 Ft, családi belépő (4 fős) 7000 Ft.

Debrecenben 2012. április 1-én, Virágvasárnap, illetve 6-án, nagypénteken, valamint 7-én, nagyszombaton családi, illetve vallási programokkal hangolódhatunk a Húsvétra. A Kossuth téren, az Emlékkertben és a Hal közben megelevenednek a húsvét bibliai hagyományai és a népszokások.

2012. március 31-én, szombaton vonatozásra és tavaszi túrára várja az érdeklődőket a Tőzike tanösvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A túrát a Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti. A túrára erdei kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőtől a kakpusztai végállomásig, ezt követően gyalogosan járják be a tanösvényt. A valamikori puszták helyén, egykor sűrűn lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a látogatók. A nedves környezetben nagyszámú kétéltű és hüllő él. A változatos élőhely több ritka és veszélyeztetett madárfajnak biztosít zavartalan szaporodási feltételeket. Kiemelkedő jelentőséggel bír az itt költő rétisas és fekete gólya, valamint cigányréce populáció. Az utóbbi évtizedekben jelent meg és állandó szaporodó népességet alkot az aranysakál. Itt él a Dunántúl talán legéletképesebb vidra állománya is. Találkozó: Mesztegnyő, kisvasút állomás, 10.00 óra (Találkozó: 9.30 óra), a túra hossza, időtartama: 7 km, 3-4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő + a kisvasút jegyára. Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása!

Bábolnán a hétvégén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Sonkafesztivál. A sonka- és kirakodó vásár mellett lovagrendek felvonulása, a lovaspályán íjászat, jurtabemutató, ősmagyar eszközök, Nyírségi lakodalmas és zenei programok várják az érdeklődőket. A fesztivál látogatása ingyenes.

2012. március 31-től újra teljes gőzzel üzemel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A hétvégén a skanzenben népi hagyományokat megelevenítő programokkal, a Nomád Parkban izgalmas lovasbemutatókkal várják a vendégeket. Belépőjegy: 2200 Ft/fő.

Március utolsó szombatján a Bükkben található ezerlelkes kisfaluban, Tardonán Jókai Mór Emléktúrára várják az érdeklődőket. Ugyanis Jókai a forradalom bukása után a megtorlás elől Tardonán, Csányi Benjámin házában talált menedéket. Álnéven, segédlelkészként húzódott meg a faluban. Négy hónapi bujdosás után a felesége, Laborfalvy Róza szerzett menlevelet férjének, így juthatott vissza az író Budapestre. A faluban Jókai Emlékházat rendeztek be, ahol kéziratokat, régi könyveket, grafikákat, fotókat mutatnak be. Az emlékezés részeként szervezik immár hagyományosan – tavaszi nyitányként – a Jókai túrát. Nyolc állomáshely érintésével tizenkét és fél kilométeres távon túráznak a jelentkezők, Tardonától Szentlélekig. Szép bükki helyeket választottak a szervezők, így például érintik a 773 méter magas Örvény-követ, amely a kedvenc kirándulóhelye volt Jókai Mórnak. Az résztvevőknek az indulás előtt teával és speciális tardonai kapros-túrós lángossal kedveskednek. Ennek a sütését helyi családok vállalták. Délután, a túra végén Tardonára visszatérve Jókai-bablevessel várják a turistákat. Vetélkedő is lesz és a legjobban teljesítő csapat egy évre kapja meg a vándorkupát.

2012. március 31 – április 1. között a Pécs közeli Orfűn ismét megrendezik a Medvehagyma Fesztivál, amely kellemes szórakozással és finom ételekkel az egészséges életmódot hivatott hirdetni. A három nap alatt a felnőtteket és a gyerekeket is remek programokkal várja az orfűi Muskátli Vendéglő. A gasztronómiai rendezvényen az illatos medvehagyma és medvehagymás ételek mellett zene, színház, játékok, kisvonatozás, előadások, bemutatók, kiállítás és versenyek várják az érdeklődőket.

A hétvégén az április 2-ai autizmus világnapjáról is megemlékeznek. Egyre növekszik az autisták száma, világszerte ma már minden századik kisgyermek autista, Magyarországon is több tízezer családot érint a probléma.

Az Autisták Országos Szövetségének munkatársai egy Kékestetőről a Mátraházára tett sétára invitálják az érdeklődőket. Az eseménnyel az autista emberek emelkedő számára kívánják felhívni a figyelmet. A program szombaton 13 órakor a sétával indul, majd a Kékestetőn autista fiatalok rövid műsorával folytatódik. Az esemény zárásaként elengedik a korábban kiosztott, az autizmus színét jelképező kék színű, kívánságokkal felszerelt léggömböket.

Budapesten a világnap alkalmából április 1-én délelőtt 10 órától a Cseperedő Alapítvány rendez sétát a Széchenyi István térről indulva.

A New York-i székhelyű Autism Speaks 2010-ben Light It Up Blue – Ragyogj Kékben néven világméretű kampányt szervezett, amelyhez azóta évről évre egyre többen kapcsolódnak. Kékben ragyog április 2-án többek között a New York-i Empire State Building, a londoni Big Ben, a prágai Károly híd, a párizsi Eiffel torony, a római Colosseum, a torontói CN Tower, az egyiptomi piramisok és a Niagara-vízesés is. Magyarországon április 1-én a gyöngyösi Szent Bertalan Templomot és a Ferences rendházat festik meg kék fénnyel a szervezők, a fővárosban pedig április másodikán sötétedéskor kékbe öltözik a Parlament kupolája és a Művészetek Palotája is.

Nagyon örülnék, ha megírnád hozzászólásként, amennyiben valami izgalmas esemény lesz hétvégén a lakhelyed környékén, hátha mások is szívesen részt vennének rajta! Köszönöm!


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket