A medence fenntartása

Többeket elriaszt a kerti medence vásárlástól, hogy munkaigényes a víz tisztántartása. Ráadásul drága vegyszereket kell adagolni ahhoz, hogy az 5-10 köbméteres medence vizét ne kelljen kéthetente lecserélni. A vízcsere is drága mulatság, mi több, olyankor ki is kell takarítani, ha lealgásodott, elkoszolódott, ami meglehetősen fáradtságos munka.

A hőségben nincs is kellemesebb, mint csobbanni egyet a medencében :)

A hőségben nincs is kellemesebb, mint csobbanni egyet a medencében 🙂

Emlékszem az első medencés évünkre, én is összevásároltam mindent – aminek egyébként a felére sem volt szükségem, de legalább feleannyiba került, mint maga a medence. Víz pH-érték elemző készlet, klór-tabletta, pH-növelő és -csökkentő, algásodás gátló. Külön tudománynak tűnt a medence szakszerű fenntartása. Ráadásul a klór túladagolása rossz hatású úgy a bőrre, mint a szem nyálkahártyájára, nem beszélve arról, hogy milyen büdös.

Egyszer megérkezett a barátnőm Erdélyből, és megosztotta velem az ott szerzett tapasztalatait: tegyünk rézgálicot a vízbe, gyönyörűen, akár vízforgatás nélkül is kristálytisztán tartja a medencét.

Azonnal felébredt a kíváncsiságom, ugyanakkor a vészcsengő is bekapcsolt, hogy a nagypapám azzal permetezte gyerekkoromban a szőlőt. Talán mindenki számára ismert a bordói lé, amit rézgálicból készítenek, és gombaölő permetezésre használnak.

Arra is tökéletes az internet, hogy utána lehessen nézni mindennek, majd összevetve a sok-sok – egymásnak gyakran ellentmondó – véleményt, kialakíthassuk a saját nézőpontunkat.

Végül a sok-sok információt összerakva, évek óta alkalmanként 3 dekagramm rézgálicot szoktam oldott állapotban elkeverni a 7 köbméteres medencénkben. Az időnkénti, arányos rézgálic hozzáadagolással – amikor kipacsálják a víz egy részét, és azt pótoljuk – tökéletes a vízminőség. Természetesen néha-néha megforgatjuk a vízforgatóval, rendszeresen letakarjuk éjszakára, hogy ne menjen tele szeméttel vihar esetén, illetve bogarakkal, ha használaton kívül van. Takarásra fekete mezőgazdasági fóliát használunk, amit lekötözünk spárgával, minthogy az egyrészt olcsóbb, mint a gyári fedő, másrészt segít a víz melegen tartásában, minthogy szívja magába a meleget. A bekerülő szennyeződésektől  úgy óvjuk, hogy egy lavórt rendszeresítettünk lábmosásra a medence mellett, valamint a bogarakat, esetleges fűdarabokat leszedjük hálóval.

Egyet nagyon hangsúlyoznék: nem vagyok vegyész, nem tudom, más vegyszerekkel együtt hogyan viselkedik, nem szoktam a medencében más vegyszert használni! Kérlek, ha mást is használsz, feltétlenül nézz utána, hogy reakcióba lép-e esetleg a rézgáliccal, mert pl. a Pool Magic nevű, rézgálicot tartalmazó uszodaszer leírásában találtam olyat a neten, hogy az alkalmazása előtt figyelni kell a klórkoncentrációra, és klórral együtt nem alkalmazható!

Néhány tény, ami segíthet a döntésben:

– a bordói lét úgy készítik, hogy 10 liter vízbe 100 gr rézgálicot tesznek, azaz 100 literhez használnak 1 kilónyit, 1000 literhez pedig 10 kilónyit. Én 7000 literhez teszek 3 dekagrammot. Azt hiszem, érzékelhető, hogy a töménység enyhén szólva sem ugyanaz. 🙂
– bár ez még nem biztosíték arra, hogy egészséges, de Erdélyben és hazánkban is jó néhány helyen használják vidéken az uborka eltevéséhez… nyilván szintén nem bordói lé töménységben.
– tény: a rézsók mérgezőek, ha bekerülnek a tápcsatornába, 8-12 gramm a halálos adag. Az általam használt hígítási arányokat tekintve ehhez a fürdőzőnek 210-280 liter vizet kellene meginnia a vízből. Ez nem tűnik reálisnak egy egész szezonra vetítve sem :). A többi vegyszer, amit egyébként használnak az uszodák, medencék fenntartására, szintén nem veszélytelen, nagy töménységben szintén egészségkárosító hatásúak.
– a kombinált medencefertőtlenítő szerekben megtalálható rézszulfát adalékanyag maga a rézgálic…
– a rézgálicot használják a kozmetikai iparban, sőt az élelmiszeriparban is. “Fedőneve” E-519, csomósodás gátlására, ásványi anyag pótlására és tartósítószerként is használják.

Természetesen mindenki maga dönti el, milyen vegyszerekkel szeretné fenntartani a vízminőséget, ha már megadatott, hogy saját medencéje legyen, csak szerettem volna megosztani a tapasztalataimat, és az előzetes “okoskodásomat”. 🙂

Kérlek, ha a cikket hasznosnak, érdekesnek találtad,
támogass azzal, hogy megosztod barátaiddal!
Köszönöm!

Szerző és fotó: Pünkösti Nóra

 


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket