Tepsis mézes

Háromgyerekes anyaként az adventi időszak mindig a sütésről, ajándékkészítésről, lakásdíszítésről szólt. Éveken át készültek a sütihegyek, pralinék, mézeskalácsok, beiglik, egyre többet és többet kellett csinálnom, mert sosem maradt karácsonyra.

Persze, az összes az édes élvezetnek megvolt a keserű oldala is: a karácsony utáni mérlegfrász a plusz 4-5 kilóval és a kimerültség, mire elérkezett az ünnep. Néhány éve úgy döntöttem: ennek vége, nem vagyok hajlandó beszállni ebbe a sütihajszába. Nincs hatszázféle apró süti, csak egyszerű és gyors mákos és diós kalács anyu módszere szerint és a tepsis mézes, ami fél óra alatt kész.

mézesÉs a recept: 25 dkg méz, 25 dkg cukor, 25 dkg vaj. Ezeket olvaszd össze a mikrohullámúban, de nem kell felforralni, majd adj hozzá 2 tojást (én rendszeresen elfelejtem és úgy is jó lesz a süti, akár el is hagyhatod).

Egy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat: 70 dkg liszt, 3 teáskanál szódabikarbóna (vagy egy zacskó sütőpor), 1 zacskó mézes fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, ami van otthon), 3 evőkanál kakaópor (ezt is rendszeresen elfelejtem, de igazából az íze nem nagyon érződik, csak sötétebb lesz a süti tőle), 2-3 marék aszalt gyümölcs és magok apróra vágva (szilva, barack, kandírozott narancshéj, mazsola, dió, mogyoró, tökmag).

Az összekevert száraz alapanyagokhoz add hozzá a folyékonyat, ha nem elég nedves, akkor önts még hozzá tejet. A masszának nem kell folyósnak lenni, inkább tömörebb legyen. Én sütőpapírral bélelt nagy tepsit szeretek használni, a közepére öntöm a masszát és keverőlapáttal elmaszatolom a sarkok felé. Nem kell simának lenni, kicsit rusztikus, göröngyös lehet a süti teteje.

170 C-on kb. 20 perc alatt megsül, érdemes tűpróbát csinálni, mert a kakaótól nem látszik, hogy mennyire sült a tészta.

Ha kihűlt a süti, akkor 10 dkg porcukrot keverj el 1 citrom levével és kend meg a sütit, gyorsan szórd meg 1 marék színes cukorral, hogy beleszáradjon.

Kérlek, ha a cikket hasznosnak, érdekesnek találtad,
támogass azzal, hogy megosztod barátaiddal!
Köszönöm!

Szerző: Bajerle Anikó
kineziológus-természetgyógyász
http://www.ANaposOldal.com


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket