Valentin-napi szív alakú kalács

Lehet szeretni, nem szeretni, dühöngeni rajta, kétségtelen, hogy a szerelmeseknek örülnek, hogy Bálint napon valami aprósággal külön kifejezhetik a másik iránti szeretetüket. Mindenki maga dönti el, hogy neki tetszik-e, én úgy gondolom, hogy saját készítésű figyelmességgel kedveskedni mindenképp érdemes és erősíti két ember összetartozását.

Akár ezzel a finom és bájos megjelenésű, szív alakú kaláccsal is meglephetjük a párunkat Valentin-napon.

A tésztája azonos a magazinban már megjelent vajdasági bunyevác kalácska, a lakumići receptjében található anyagokkal, csak én például túró töltelékkel csináltam, de ez kihagyható, illetve természetesen tölthető mással is.

Valentin-napi szív alakú túrós kalács

Valentin-napon akár ezzel a finom kaláccsal is kedveskedhetünk a párunknak

 

Alapanyagok: 1/2 l tej, 1 kocka élesztő, 1 teáskanál cukor, kb. 70 dkg liszt, amennyivel lágy tésztát  kapunk, kevés só, 15 dkg olvasztott margarin + a tésztára kenve, valamint töltelék alapanyag, ha szeretnénk.

Elkészítés: a langyosra melegített tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt és a cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverünk egy kevés sót, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Lágy tésztává gyúrjuk. Amikor már kezd hólyagosodni, hozzáadunk 4-5 evőkanálnyi margarint és azzal jól kidolgozzuk. Meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük, míg duplájára nem nő.

Továbbiakban a képsorok sokat segítenek az összeállításban, aminek lényege a következő: a tésztát három részre osztjuk, amiből az egyik rész nagyobb. A legnagyobb gombócból készült a töltött rúd, illetve a csavart mintás díszítés. A második gombócot tesszük a szív alak közepére, míg a harmadikból készül a rácsos tető, illetve a díszítés (rózsák, levelek).

Valentin-napi szív alakú túrós kalács

Az elkészült kalácsot – amit simán egy kerek formájú tortaformában is elkészíthetünk, ahogy látható, de még egyszerűbb dolgunk van, ha van szív alakú – egy kicsit még kelesztjük a formában. Végül megkenjük felvert tojással, ha szeretnénk színezni, akkor a tojásba keverjük az ételfestéket. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Szerző és fotók: Eva Ivanković Nemet


Szerző: Adminisztrator

Megosztom ezt a cikket